گوشت وارداتی توزیع شده در فروشگاه شهروند را نخرید یا بخرید؟
چگونه میتوان به این سوال پاسخ داد؟ بهتر است در کلام مسئولین پاسخ ها را جستجو نمود.
دکتر سعید کرمی در حاشیه نظارت تعزیرات بر روند توزیع گوشت های گرم وارداتی اظهار کرد: این گوشت ها به محض ورود به کشور فقط سه روز قابل مصرف است و اگر در فروشگاهی این مدت زمان طی شود باید حتما گوشت ها عودت داده شود.
وی گفت: به طور قطع کیفیت این گوشت ها با گوشت های داخلی برابری می کند و سازمان دامپزشکی بر بهداشت و حتی ذبح شرعی آن نظارت می کند، مردم با اطمینان مصرف کنند.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان تهران درخصوص گوشت های چرخکرده ای که به صورت بسته بندی در برخی فروشگاه های زنجیره ای عرضه می شود هم گفت: نظارت دامپزشکی بر اینگونه گوشت ها نیز بر مبنای برنامه مدون صورت می گیرد و ما مرتب از این واحدهای بسته بندی بازدید و نمونه برداری می کنیم و در سال حداقل ۱۰ بار در این شرکت ها حضور می یابیم و محصولات در آزمایشگاه های مجهز آزمایش می شود.
وی افزود: حتی در برخی از این گوشت ها برچسب هایی مبنی بر گوشت چرخکرده مخلوط درج می شود که ما در آزمایشگاه هایمان دقیقا می توانیم میزان گوشت گوسفند یا گوساله موجود در این بسته ها را نیز به تفکیک تشخیص دهیم.
دکتر کرمی گفت: اگر در این گوشت های چرخ کرده ناخالصی وجود داشته باشد متخلفان به مسئولان قضایی معرفی می شوند.
با توجه به گفته های بالا باید مطمئن بود که طبق نظارت مسئولان، در گوشتهای چرخ کرده مخلوط، ناخالصی وجود نداشته باشد. مدت زمان طی شده در فروشگاه نباید بیش از سه روز از زمان ورود به کشور گذشته باشد.
یکی از مواردی که در کیفیت این گوشت توزیع شده وارداتی میتوانیم خودمان تشخیص دهیم، بریدن لایه ای از گوشت و مقایسه سطح روی گوشت با لایه های زیرین است. به شخصه هنگامی که از این نوع گوشت از فروشگاه شهروند خریدم، یادم است که رنگ لایه داخلی نسبت به سطح روی گوشت تیره تر بود و حال آنکه بایستی برعکس باشد. زیرا گوشتی که در سطح قرار دارد بایستی اکسید شود و رو به تیرگی بگذراد.
در صنعت ، از اسپری های مختلفی مانند اسیدهای سیتریک، استیک و … برای نگهداری گوشت قرمز استفاده میشود.
گوشت به دلیل دارا بودن عوامل داخلی مساعد بـرای رشـد اکثر میکروارگانسیمها و به ویژه انـواع مولـد فسـاد، محـیط بسیار مناسبی برای فعالیت میکروارگانیسمها میباشـد و در صورت عدم کنترل عوامل خارجی، بهسرعت دچـار فساد میگردد. ماندگاری گوشت به طور قابل ملاحظهای متـأثر از نحوه ذبح و کیفیت استحصال و عرضه گوشـت مـیباشـد. چرا که در طی ایـن مراحـل بـار میکروبـی اولیـه گوشـت در نتیجـه آلـودگی بـا پوسـت دام، محتویـات روده و آب مورد استفاده در شسـت و شـوی لاشـه افـزایش مـییابـد.
منابع پاراگراف بالا:
Ÿ Lawrie, R. A. and Ledward, D. A. (2006). Lawrie’s meat science. 7th edition, CRC Press, pp: 277-278.
Rokni, N. (1998). Science and Technology of Meat. Tehran University Publication, pp. 138 and 244-245. [In Farsi]
از عوامل مهم و تعیین کننده نوع و تعداد میکروارگانیسمها، pHمواد غذایی است. اکثر باکتریها pHهـای ۶/۵-۷/۵
را برای رشد ترجیح میدهند اما قادرند در pHهای ۴-۹ بقای خود را حفظ نمایند. اسیدی نمودن مواد غذایی از
طریق افزودن اسید و یا به کارگیری کشتهـای آغـازگر تولیدکننده اسید از راههای معمول نگهداری مواد غذایی
است. اسـیدی نمـودن غـذاها بـیش از آنکـه خاصـیت میکروبکشی داشته باشد، موجب مهار و یا کنـد شـدن
سم رشد میکروارگانی ها میگردد. یون + Hاسید با آنزیمهای میکروبی تداخل ایجـاد نمـوده و همچنـین تبـادل مـواد
از طریق غشای سلولی را مختـل مـیکنـد. منبع:
Ÿ Jay, J. M. (2005). Modern food microbiology. 7th edition, Springer, pp. 39-45.
خاصیت ضدمیکروبی اسیدها عمدتاً بـه نـوع میکـروب، نوع و غلظت اسید، مـدت زمـان در معـرض قرارگیـری اسید با ماده غذایی و خاصیت بافری ماده غذایی وابسته اسـت . منبع:
Davidson, P. M., Sofos, J. N. and Branen, A. L. (2005). Antimicrobials in food, 3rd edition, CRC Press, pp. 94-99 and 107-110
کاربرد بسیاری از اسـیدهای آلی یک روش متداول برای طولانی کـردن مـدت زمـان ماندگاری مواد غـذایی اسـت. ایـن اسـیدها بـا کـاهش موقت pHسطحی، بر میکروارگانیسـمهـای موجـود در سطح ماده غذایی تـأثیر مـیگذارنـد. افـزودن اسـیدهای خــوراکی بــه مــواد غــذایی عــلاوه بــر اثــرات مهــاری بــر میکروارگانیسم ها، موجب ایجاد طعم و رنگ مناسب در آنها میگـردد. منبع:
Lamea, H. (2000). Food additive user’s handbook. Islamic Azad University Scientific Publication Center, pp.283-292
Razavilar, V. (1999). Pathogenic microorganisms in foods and epidemiology of foodborne intoxications. Tehran University Publication, pp. 14-23. [In Farsi]
برای مطالعه بیشتر در این زمینه مقاله زیر را بخوانید:
نتیجه گیری: در گوشتهای چرخ شده شهروند میتوان شرط را بر نظارت اداره کل دامپزشکی استان تهران گذاشت. اما باید این مورد را در نظر گرفت که به اصل گوشت شقه ای که گوشتهای چرخ کرده شهروند از آن درست شده اند نمیتوان دسترسی داشت.
درباره قیمت گوشتهای چرخ کرده فروشگاه شهروند، یادم است که این گوشتها با قیمت ارزانتری نسبت به این ماه یعنی آبان ۹۷ عرضه میشدند. از قیمتی حدود ۳۰ هزار و خرده ای شروع شد و اکنون به ۵۰ هزار و خرده ای (کمی بیشتر و کمتر- بادرنظر گرفتن تخفیفها) رسیده است.
آیا میتوان به این گوشتهای چرخ کرده ، آن هم گران شده آن اعتماد کرد و سلامتی خود را به خطر انداخت؟
راستی چرا در برچسب محصول گوشت چرخ کرده شهروند ، نوشته نشده، چه مقدار از گوشت چرخ کرده توزیع شده در فروشگاه شهروند، گوسفندی است و چه مقدار گاوی (گوساله) است؟